Wat is CrossFit?

Wat is CrossFit?

Fitheid is de samenhang tussen de belangrijkste conditionele eigenschappen kracht, snelheid, lenigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Je voelt je fit wanneer deze factoren in balans en op een bepaald niveau zijn. CrossFit is een manier van trainen waarbij al deze conditionele aspecten in een afwisselend en gevarieerd aanbod van oefeningen en trainingen worden uitgedaagd. Vooral het verbeteren van het uithoudingsvermogen versterkt je gevoel van fitheid. CrossFit gebruikt in de basis oefeningen uit gymnastiek, atletiek, hardlopen, fietsen en roeien. Voormalig turner en coach Greg Glassman richtte in 1996 CrossFit inc. op.

Enkele kenmerken

Wat opvalt bij CrossFit zijn de inrichting en sfeer van de ruimtes. Anders dan bij de meeste fitnessclubs zie je in een CrossFit gym geen spiegels, tv’s en fitnessapparaten.

Gevarieerde trainingen

Iedere training (WOD = Workout Of the Day) wordt begeleid door een Coach. Bij aanvang van de les is er uitleg over de WOD en worden vragen beantwoord. Na een gezamenlijke opwarming doen we oefeningen die je helpen bij het aanleren en verbeteren van je bewegingen. We geven veel individuele aandacht en letten op je tijdens de WOD. De inhoud van de WOD is afwisselend in tijd, intensiteit en gevarieerd in oefenstof waardoor de trainingen als fris, uitdagend en boeiend worden ervaren. Een les duurt altijd zestig minuten maar de WOD varieert in tijd.

Functioneel bewegen

Bij Functioneel bewegen werken spieren en gewrichten moeiteloos en pijnvrij met elkaar samen. Je leert hoe je mechanisch efficiënt beweegt, of het nu gaat om sport, algemene conditie training of alledaagse activiteiten. Belangrijk voor iedereen, omdat je fit blijft en je helpt er klachten mee voorkomen.

Hoge intensiteit

Een CrossFitter zul je niet trots horen verkondigen dat hij wel vier uur heeft getraind. Eerder is het: ‘Ik was na acht minuten klaar’. Een hoge intensiteitstraining kost een fractie van de tijd die je gewend bent, maar leidt tot snellere en betere resultaten.

Ja, iedereen!

Tijdens elke training doet iedereen hetzelfde, maar op een andere schaal. Mensen met verschillende conditionele niveaus, persoonlijke doelen en vaardigheidsniveaus kunnen hierdoor op een veilige manier naast elkaar werken. We motiveren elkaar en moedigen elkaar aan. Er is een gezonde vorm van wedijver, maar bovenal helpen we je bij elke training om het beste uit jezelf te halen! Voor meer informatie over de filosofie en methodes van CrossFit ga je naar www.crossfit.com.

Meer informatie.

Antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.