Crossfit Amersfoort

VOEDING

Eten is brandstof voor je lichaam. Het heeft een directe invloed op je welbevinden, energieniveau, sportieve prestaties en het herstel van je lichaam na inspanning. Crossfit Amersfoort is een voorstander van het Paleo-dieet. Het biedt iedereen, maar vooral sporters, de beste voeding.

"Het Paleo-dieet sluit aan bij je genetische oorsprong. Je komt niet aan en je voelt je sterk en energiek. Onder meer biologisch, biochemisch, oogheelkundig en dermatologisch onderzoek toont aan dat ons moderne dieet voor een groot deel bestaat uit geraffineerde producten zoals plantaardige oliën, (trans)vetten en suiker. Deze producten veroorzaken degeneratieve ziekten zoals obesitas, hart-en vaatziekten, Alzheimer, Parkinson, depressie en onvruchtbaarheid.”
Robb Wolf
(Voormalig biochemisch onderzoeker, New York Times best verkopende auteur van The Paleo Solution & The Original Human Diet. Student van Prof. Loren Cordain, auteur van The Paleo Diet)

Eet Paleo

Het Paleo-dieet behelst kort gezegd de terugkeer naar de eetpatronen van onze voorouders. Pure, onbewerkte voeding zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, fruit, noten en zaden, bevat stoffen waar ons lichaam goed op gedijt. Het houdt niet in dat je als een holbewoner moet gaan leven. Je kunt de basisprincipes naar eigen inzicht en behoefte toepassen.

voedingspiramide

Belangrijke voedingstips uit Feiten over Vetten door Mary G. Enig, Ph.D. Ze was wetenschapper, biochemicus en voedingsdeskundige.


 • Zorg ervoor dat je optimale hoeveelheden van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K, fytonutriënten en bionutriënten binnenkrijgt.
 • Eet minstens één ei per dag, tenzij je er allergisch voor bent. Voor sommige mensen is het zelfs beter om dagelijks meer dan één ei te eten. Als je kinderen hebt, zorg er dan voor dat zij minimaal één ei per dag krijgen. (In bepaalde gevallen kunnen eieren van pluimvee worden vervangen door kuit).
 • Zorg ervoor dat je voldoende omega-3-vetzuren uit voeding opneemt. 
 • Vermijd een overmaat aan omega-6-vetzuren in voeding. 
 • Gebruik producten die laurinezuur bevatten. Laurinezuur is een gezond, functioneel, verzadigd vetzuur dat een bestanddeel van laurineolie vormt. Kokosolie en producten die van gedroogde of onbewerkte kokos zijn gemaakt, zoals kokosolie en kokosmelk bevatten allemaal grotere hoeveelheden laurinezuur. Ook volle melkproducten bevatten kleine concentraties van dit vetzuur.
 • Denk eraan dat volle melk en melkproducten gezond voedsel zijn, en dat het in het bijzonder voor kinderen belangrijk is om regelmatig zuivel te consumeren. Let er op dat je geen kunstmatige melkproducten koopt, want die missen de belangrijke natuurlijke vetten en bevatten in veel gevallen transvetzuren en andere antinutriënten die problemen veroorzaken.
 • De voeding dient vetten van biologisch vlees, vis, eieren en/ of melkproducten te bevatten. Deze vetten zijn noodzakelijk als leveranciers van vitamine A en vitamine D en zorgen voor opname van vitamine B12
 • Wees niet bang voor cholesterol. Cholesterol is de substantie die nodig is voor herstel van het lichaam. Behalve voor een goede hersenfunctie zorgt het voor een goede hormoonbalans.
 • Ga er niet zomaar vanuit dat verzadigde vetten slecht zijn. Verzadigde vetzuren zijn de natuurlijke vetten van het lichaam, die bevordelijk zijn voor het functioneren van celmembranen en voor de energievoorziening van belangrijke organen, zoals het hart en andere spieren. Gebruik niet alleen maar vet of alleen maar olie. Vetten en oliën verschillen van elkaar, en het is belangrijk om via consumptie van zowel vetten als oliën een verscheidenheid aan vetzuren binnen te krijgen.
 • Zodra olie ranzig wordt, is deze niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet als het om dure kwaliteitsolie gaat. Ranzig vet en ranzige olie zijn gevaarlijk voor je gezondheid.
 • Gebruik geen producten die gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige vetten en oliën bevatten. Al deze producten bevatten transvetzuren, die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
 • Hecht geen waarde aan het verhaal dat mensen geen dierlijke producten nodig hebben om gezond te blijven. Onze gezondheid danken we niet alleen aan het feit dat we vanaf de geboorte voedzame moedermelk krijgen, maar ook aan de consumptie van dierlijke melk, eieren, vlees en vis.


Noot: V
oor mensen met een voedselallergie zijn sommige van deze aanbevelingen niet van toepassing.

Basisprincipes Paleo-dieet

 • Het Paleo-dieet bevat meer vet en dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten. Je hoeft geen calorieën te tellen, noch je porties af te meten.
 • Wees niet bang voor verzadigd vet zoals kokosolie en roomboter. Rundvet, varkensvet en eendenvet zijn ook goed, maar alleen als ze afkomstig zijn van gezonde dieren. Olijfolie, avocado en macadamia olie kun je gebruiken in salades, maar niet om mee te koken.

 • Eet royale hoeveelheden dierlijke eiwitten, dus vlees, gevogelte, varkensvlees, eieren en in het wild gevangen vis en schaaldieren. Ook orgaanvlees zoals lever, nier en hart zijn goed voor je. Alle maaltijden met eiwitten moeten ook vetten bevatten. Het vlees dat deze winkels verkopen is afkomstig van dieren die zoveel mogelijk hun oorspronkelijke leef- en eetgedrag hebben kunnen aanhouden: Pure Graze, Hoeve Ravenstein, Slagerij Diekerhof
 en Vleesch & Co.
 • Eet veel verse groenten; gekookt of rauw en geserveerd met vet of olie. Zetmeelrijke groenten, zoals zoete aardappelen, zijn ook een bron van niet-giftige koolhydraten.

 • Eet matige hoeveelheden vruchten en noten. Ongezouten, ongebrande noten zijn het beste, deze zijn namelijk niet gefrituurd. Cashewnoten is een verhaal apart. Probeer ze in de komende maand te mijden.
 • Probeer zoveel mogelijk noten van biologische oorsprong te eten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij De Eekhoorn.
 • Kies bij voorkeur voor vlees van weide-opgevoede en met gras gevoerde dieren afkomstig van lokale, milieubewuste bedrijven. Of kies mager vlees met als aanvulling kokosolie of roomboter. Ook is het verstandig om te kiezen voor biologische, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit.

 • Haal alle granen en peulvruchten uit je voeding. Het gaat om onder meer tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, bruine rijst, soja, pinda's, bruine en witte bonen.
 • Elimineer alle plantaardige, gehydrogeneerde en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, waaronder margarines, sojaolie, maïsolie, pinda-olie, canola-olie, saffloerolie en zonnebloemolie. Olijfolie en avocado-olie zijn prima, maar niet om mee te koken. Gebruik ze in dressings en besprenkel ze over bereid voedsel. Gebruik kokosolie of vet uit dierlijk vet om mee te koken.

 • Suiker, frisdranken en alle verpakte producten en sappen (inclusief vruchtensappen) zijn taboe. De vuistregel: als het in een doos of pak zit, niet eten. Bij de supermarkt bezoek je alleen voor vlees en vis.
 • Elimineer alle zuivelproducten behalve roomboter. Je hebt geen zuivel nodig, maar als je niet zonder kunt, overweeg dan rauwe, volvette zuivelproducten van bijvoorbeeld Landwinkel.

 • Eet wanneer je honger hebt, het is niet erg als je een maaltijd of zelfs twee overslaat. Je hoeft niet per se drie keer per dag te eten, doe wat het meest natuurlijk aanvoelt.
 • Overweeg suppletie met visoliecapsules en vitamine D.

 • Zo maak je Oersoep en Ton's Thai


Daarnaast willen we je graag nog deze adviezen meegeven:

 • Zorg voor zo min mogelijk stress in je leven en probeer zoveel mogelijk slaap te pakken. Probeer wakker te worden zonder wekker en vermijd tv’s en computers vanaf een uur voordat je naar bed gaat.

 • Overtrain jezelf niet, houd trainingssessies kort en intens. Start niet met meer trainingen (WOD’s) dan normaal. Neem extra rust als je lichaam dit aangeeft. 
Gun je lichaam de tijd zich aan te passen aan je veranderingen.

 • Ga zoveel mogelijk naar buiten, maak plezier, probeer veel te lachen, regelmatig ontspannen, leer, ontdek en verken nieuwe terreinen en geniet van het leven.